Ja, det er det gode spørgsmål og/eller en konstatering, jeg ofte hører, når jeg appellerer til via oplæg eller rådgivning, at folk står op ved deres skrivebord og arbejde. ”Hvorfor kan jeg ikke tænke, når jeg står op og arbejder ved mit skrivebord”? spørger mange.
Sæt dig ned og brug hovedet
Da mange af den arbejdsduelig befolkning startede i skolen blev vi lært til, at når hovedet skal bruges, skal vi sidde ned. Det har vi så gjort i mange år og derfor er det svært for mange af os at komme op og stå ved hæve-/sænkebordet. Vores hoved og krop tror, at når vi står op, skal vi være fysisk aktive, og når vi sidder ned, skal vi bruge vores hoveder.
Samtidig har jeg også mødt kontorfolk, som er blevet opfordret til af den ældre befolkning, at det er vigtigt at sætte sig ned, når muligheden foreligger. Den ældre del af befolkning er vokset op med at arbejde stående/gående, og de har ikke haft den samme mulighed, som vi har i dag for at sidde ned. De har virkelig savnet den mulighed og tænker derfor, at det bare er med at sidde ned, når muligheden foreligger. En ganske ung mand har fortalt mig: ”Min mormor sagde, da jeg startede på mit arbejde, – sæt dig ned, når du kan”.
Vaner
Under alle omstændigheder er det vanen, som har bidt sig godt og grundig fast i dig. Og det er faktisk en livsfarlig vane. Vi ved at alt den bevægelse, der forekommer i løbet af en arbejdsdag er meget vigtig for vores helbred. Og den kan ikke reddes ved at løbe hele og halve marathon, da vores helbred er afhængig af den konstant daglige bevægelse, der sker. At du hele dagen holder dig i gang og dermed holder gang i både kredsløb og mave, få aktiveret forskellige muskler og får lagt belastning på knogler og diskus ved at stå op.
Heldigvis er det i dag anderledes. Vores børn lærer i dag at bruge hovedet, når de bevæger sig. Tabeller og alfabeter øves hoppende og gående. De kommende generationer vil dermed ikke tænke på, at de skal huske at stå op ved deres border – de vil gøre det pr automatik, da det vil virke naturligt for dem.
Vores hjerne elsker vaner, da den så kan gøre noget på automatik og bruge den øvrige del af hjernen til noget nyt. Derfor er det også svært at ændre på en indlært vane. Samtidig med at en ny vane skal indlæres, skal hjernen også aflære den tillærte vane. Du må derfor i begyndelsen finde på nogle gode tricks, der kan få dig op af stolen.
- Måske skal du starte med at stille din telefon til hver time at give et bip, som en påmindelse på at du skal op af stolen?
- Måske skal du hæve dit bord hver gang du forlader det for efterfølgende at stå op?
Ja, jeg ved ikke – men jeg har mange gode og simple idéer, der vil kunne hjælpe dig med at komme i gang med at komme op af stolen. Du vil hurtigt mærke en forandring på kroppen, som er til det bedre.