Helle Røge Ergonomi

Helle Røge Ergonomi. Fjerritslev.
Telefon: 30 26 30 99
Mail: Ergonomi@helleroege.dk

Hvad er den korrekt indstilling af min stol?

Den korrekt indstilling af en kontorstol findes ikke, er det korte svar til dette. Til gengæld har din kontorstol mange indstillingsmuligheder, og det vigtigste er:

                        “Den bedste stilling er den næste stilling”

Og at du har kendskab til disse indstillingsmuligheder, og bruger dem i løbet af en arbejdsdag.
Og når alt kommer til alt, er det bedst, at man sidder så lidt som muligt, og i stedet for står så meget som muligt op ved skrivebordet. Faktisk kan man sige, at det bedste ville være, hvis det med tiden bliver omvendt, og at vi dermed kommer op og stå i den tid, vi bruger på at sidde ned i dag.

90 grader i hofte og knæled kontra variationer

Da teknologien tog sit indtog i kontorverden, lærte rigtig mange, at de skulle sidde med 90 graders vinkel i hofte og knæled. Konsekvenserne af denne fastlåste siddestillingen er, at den stopper for blodomløbet ned i benene. Ligeledes sidder man med en rundet ryg, og nakken bliver, som en anden giraf, langstrakt fremad for at se på computerskærmen. Men vi introducerede til dette ud fra de bedste forudsætninger, og desværre må vi sige, at den har vundet stor indpas, da en hel del mennesker fortsat sidder i denne fastlåste arbejdsstilling.
I dag ved vi, at det vigtigste er, at man så ofte som muligt gennem hele dagen, skifter til en anden arbejdsstilling, og at den stående stilling er den bedste for vores krop. Mindst én gang i timen skal du skifte arbejdsstilling ved at regulere på indstillingerne på din stol, således du sidder anderledes på din stol. Og kom gerne op og stå hver 2. gang.

Lær din stol at kende

Alle kontorstole har håndtag placeret rundt omkring sædet. Alle kender håndtaget, der kører stolen op og ned, men derudover har rigtig mange ikke kendskab til de forskellige indstillinger, der er på deres stol. Lær din stol at kende – prøv de forskellige håndtag af og find ud af, hvor stolen bevæger sig hen, når du trækker i et håndtag.
Udforsk håndtagene alene eller sammen med dine kollegaer og mærk efter, hvad det gør ved din krop, når du sidder lavt, sidder højt, sidder på kanten af stolen uden at bruge ryglænet, sidder helt tilbage og bruger ryglænet, sidder på balderne kontra sidde på siddeknoglerne, vender stolen rundt og har ryglænet foran dig og så videre.
Der er ofte uendelig mange muligheder for forskellige siddestillinger på en kontorstol. Udgangspunktet er:

                         “Den bedste stilling er den næste stilling”

Og uanset hvordan du sidder på din stol, eller du står ved dit skrivebord, skal bordet altid placeres i albuehøjde, således at dine underarme hviler på bordet.
Har du brug for yderligere viden eller rådgivning i forhold til at komme op af stolen eller lære mere om arbejdsstillinger, så kontakt mig endelig.

Categories:

Leave a Reply