Helle Røge Ergonomi

Helle Røge Ergonomi. Fjerritslev.
Telefon: 30 26 30 99
Mail: Ergonomi@helleroege.dk

Hvor mange timer behøver jeg stå op og arbejde ved skrivebordet?

Når jeg holder oplæg eller giver rådgivning på eksempelvis kontorarbejdspladser kommer spørgsmålet fra medarbejderne altid:

”Hvor mange timer behøver jeg stå op om dagen?” Mit svar er altid: ”Alle de timer du kan klare.”

Derudover kommer der ofte følgende spørgsmål:

  • ”Kan man få skader ved at stå for meget op i løbet af dagen?” ”Nej – jeg har endnu ikke mødt nogle mennesker, der står for meget i løbet af deres arbejdsdag.”
  • ”Er det overhovedet sundt at stå så meget op?” ”Ja, det er sundt både for vores fysiske og psyke velvære.”
  • ”Jeg kan ikke koncentrere mig særlig godt, når jeg står op og arbejder – hvorfor?” ”På grund af  vanens magt.”

Vanens magt

Mange af os lærte som små i børnehaveklassen, at vi skulle sidde ned, holde mund og bruge hovedet, og det har forfulgt os lige siden. På trods af at virksomhederne de senest 20 år har indkøbt hæve-/sænkeborder til deres medarbejdere, er vanens magt meget stærk og holder fast i den enkelte. For mange mennesker er det hårdt arbejde at bryde denne vane, som har været med dem i mange år.

Det må dog konstateres, at hvis man ønsker at gøre noget godt for sig selv, så må man op af stolen. Den bevægelse der kommer til at ske i kroppen løbet af dagen, når vi står op og arbejder, er meget afgørende for, hvordan din krop har det i dagligdagen og for din velvære og sundhed fremadrettet.

Flade balder, dårlig ryg og inaktiv mave.

Mange mennesker belaster deres ryg i den siddende stilling, idet de sidder for lavt og med en rundet ryg. Vore ryg har det bedst, når vi står op. Vores tarmsystem går i står, når vi sidder på en stol med deraf dårlige tarmfunktion. Musklerne bliver inaktive, når vi sidder ned, hvilket medfører at dårlig kredsløb og dermed for lidt ilt til eksempelvis hjernen. Vi bliver trætte og har svært ved at koncentrere os. Vores balder bliver flade af vi sidder på dem hele dagen, idet stedet for at vi står op, og de bliver aktiveret.

Så for at give vores krop de bedste betingelser både fysisk og psykisk, er det vigtigt, at vi står op så meget, som vi kan, og har mulighed for.

Så kom op af stolen!

Categories:

Leave a Reply