Helle Røge Ergonomi

Helle Røge Ergonomi. Fjerritslev.
Telefon: 30 26 30 99
Mail: Ergonomi@helleroege.dk

Vi sidder stille for meget i dag, og der er stor behov for, at vi kommer op af stolen for at forebygge livsstilsygdomme og flere kræftformer. De seneste år er der mange, som har skabt sig gode vaner med at komme mere i gang med motion. Enkelte er gået helt amok og løber både hele og halve marathon flere gange årligt, samtidig med de passer et fuldtidsjob. Men er der behov for så højt et aktivitetsniveau for at skabe gode vaner for kroppen? Nej, ifølge forskning foretaget af Vidensråd, “Rapport om stillesiddende adfærd” er den daglige bevægelse meget mere effektiv og gavnlig, som forebyggende effekt. Det er derfor vigtigt, at vi i løbet af hele dagen bevæger os mere eller mindre hele tiden, og er så lidt stillesiddende som muligt.
Så er du klar til at skabe dig nye vaner i dit arbejdsliv det næste år?
Ønsker du at komme op af stolen og få faste balder, stærk ryg, fladere mave samt forebygge livsstilsygdomme?
Så læs med….
Nogle af konsekvenserne ved at vi er for stillesiddende er, at vi giver vores kredsløb rimelig dårlige betingelser, eftersom at hjertet pumper dårligere, og det bliver derved svære for kroppen at få blodet rundt i kroppen. Ligeledes falder organernes evne til at optage sukker og fedt fra blodet og derigennem sænke blodsukkeret og fedtindholdet i blodet. Tarmenes arbejde umuliggøres, når vi sidder ned, og vi får derved ikke gennemfordøjet vores mad med risiko for hård mave. Vi vanskeliggør musklernes evne til at optage energi via sukker og fedt, når vi sidder ned og i stedet ophobes fedt i fedtdepoterne på maven. Knoglernes og discus mellem ryghvirvlernes mulighed for næring daler væsentligt, når vi sidder ned.
Ovenstående kan bedres hurtigt ved blot at komme op af stolen. Så kom op af stolen og få en bedre og stærkere krop.
Hvordan kan du så få disse nye vaner integreret i din hverdag?
En simpel metode er at lave en aftale med dig selv og eventuelle kollegaer, at I hver morgen hæver bordet og står op, når I møder ind på arbejde. Efter formiddags pausen rejser I jer igen, og inden frokost hæver I bordet igen, så I klar til at stå op efter frokosten. Har I en eftermiddags pause, må I også op og stå efter den. Stå op eller gå rundt når du taler i telefon. Du vil muligvis føle noget træthed i ryg og ben i den første tid og måske ikke stå op så længe, men husk for hver minut du står op, er du foran dem, som sidder ned!
Det vil også være godt med elastikøvelser, som vil forebygge smerter i nakke-/skulder området.

Categories:

Leave a Reply